fbpx

Sådan læser du mere i hverdagen

Vi kender det alle sammen - hamsterhjulet. Det kan være så svært at overskue hvordan man skal få mere læsning ind i hverdagen med arbejde, børn, studie og skole. Derfor får du her fra Alpha vores bedste læsetips, skrevet i samarbejde med vores læsere på Instagram 👇

Læs sammen med andre

Læsning behøver ikke være en oplevelse, man har alene. Vi læser ganske vist fysisk hver for sig, men ræk ud i dit netværk, og find ud af, om der er andre der har samme ønske om at læse mere til dagligt, som dig selv. Aftal en bog i skal læse “sammen” (dvs. læse hver for sig på samme tid), som i efterfølgende kan mødes og tale om. Det får typisk læseoplevelserne op på et helt nyt niveau og giver en helt ny forståelse af indholdt, at høre andre læseres iagttagelser; måske de er helt anderledes, fra dine egne.

Der er også mulighed for at blive en del af online læsegrupper, facebooksider for bogelskere, læsegrupper i din fagforening, dit lokale biblioteket eller lign.

Brug lydbøger

Hvis du ikke er hoppet med på lyd- og e-bogsbølgen endnu, kan vi varmt anbefale dig, at blive en del af klubben. Især, hvis du pendler meget, eller er glad for at gå lange ture med hund, familie eller alene. Danmarks Statistik viser blandt andet, at udlån hos bibliotekerne på lyd-og e-bøger er steget med 50 pct. fra 2019 til 2020. Det er efterhånden mange danskere, der lytter til gode historier, og det giver rigtig god mening. Lydbogen er en perfekt makker i alt slags vejr og transporten til arbejde og skole bliver både huritigere og sjovere.

Vi kan blandt andet anbefale Efterfølgeren og Det brændende blad, der har været særdeles populære i streaming.

Væk med telefonen

Telefonen er en kæmpe tidsrøver. Forsøg at placere den langt væk fra dig selv, når du sætter dig til rette med din bog. Især hvis du er ny i gamet, og ikke er vant til at læse særlig meget, så er der et læseflow man lige skal have opbygget. Det er absolut nemmere at komme i gang med læsningen, uden alt for meget Instagram, TikTok eller YouTube.

Men men men – hvis det er vores TikTok der stjæler din opmærksomhed, er det selvfølgelig helt ok 😉 Du kan følge os for en masse sjovt og spændende bogligt indhold, her.

Lav læsepauser

Først sagde vi, at du skulle lægge telefonen fra dig. Nu ændrer vi en lille smule på spillereglerne – men kun lidt. Det er nemlig en god ide at bruge din telefon til at tænke små læsepauser ind. Sæt evt. en alarm der ringer efter 40 min. – 1 times læsning, tag en lille pause, og hop så ind i bøgernes magiske univers igen. En anden tilgang til at lave læsepauser er, at tænke tidspunkter ind i din private kalender, hvor du har mulighed for at læse. Det kan man eks. gøre ved at aftale en fast ugentlig aften som en ‘læseaften’, hvor man lige kan tage en lille pause fra hverdagens tumult og opgaver.

Læs inden sengetid

Det her er ikke et trick der virker for alle, men prøv det af! Tag din bog under armen, kryb i noget dejligt nattøj og smid en lampe op på sengebordet, så du kan nappe et par kapitler, før du gå i seng. Et enkelt kapitel hver aften bliver hurtigt til en hel bog.

Sluk fjernsynet

Foruden telefonen, bliver fjernsynet også hurtigt en kæmpe tidsrøver. Hvis du har mulighed for det, så sluk fjernsynet eller træk dig tilbage til et andet rum, hvor du kan få en smule ro til læsningen.

Hav altid en bog klar on the go

Ikke alle bøger kan passe lige ned i din skoletaske, håndtaske eller andet, men hvis du har mulighed for det, foreslår vi, at du altid har en bog med dig on the go. Og hvis du foretrækker at det skal være en fysisk bog fremfor en e-bog eller lydbog, kan du med fordel tage et smut ned til boghandleren og finde en lækker lille sag, der kan passe i de fleste tasker. Eks. Nattens Børn og Nådesløse kvinder, er små bøger der er nemme at have med.

Fordelen ved at have en lille bog i tasken er, at du aldrig mere skal kede dig mens du venter på bussen, toget, din familie, dine veninder eller din Tinder-date. Og så kan du jo også bruge bogen som samtalestarter, hvis din date er lidt stille af sig.

Få læseanbefalinger

Hvis du ikke har så mange mennesker i din nære omgangskreds der læser, kan det blive sparsomt med læseanbefalinger. Du er selfølgelig altid velkommen til at følge os på Instagram for masser af bog – og læsetips, men ellers kan vi anbefale at tage et kig på TikToks #booktok eller Instagrams #bookstagram, hvor masser af danske og udenlandske læsere deler deres læseoplevelser. Og ellers er der masser af inspiration af hente jævnligt i de danske medier – for tiden kan du eksempelvis læse et spændende interview med Jojo Moyes i Politiken om inspirationen til hendes seneste roman, I dine sko.

Tag dig tid

At læse tager tid. Selv den hurtigeste læser, skal bruge tid på at komme igennem en bog. Så sæt tiden af til at læse, og vær ok med, at bruge den tid, det tager dig. Stress ikke over, hvis du synes, at du læser langsomt. Man skal ikke overtænke self care og hygge 😉

 

 

Seneste nyt

Nyhedsbrev
Få besked når vi har noget på hjerte
Vores nyhedsbreve sendes i Mailchimp. Ved tilmelding accepterer du, at vi deler dit navn og din e-mail med Mailchimp. Læs Mailchimps privatlivspolitik