fbpx

“Jeg var rædselsslagen for at ødelægge seriens omdømme med en dårlig sidste bog”

Svenske Ninni Schulman har skrevet 'Dagen er nær', syvende og sidste bind i Hagforsserien. Læs hele interviewet om begyndelsen på serien, finalebindet og fremtiden.

Hagforsserien begyndte med ”Pigen med sne i håret” på dansk i 2012. Nu udkommer den syvende og sidste del, ”Dagen er nær”, på dansk, og serien får dermed sin afslutning. Hvordan er det at sætte et endeligt punktum?

Selvom det føltes helt rigtigt at sætte punktum efter syv bøger, var det samtidig meget trist. Jeg græd, da jeg skrev flere af de sidste scener, og bogen blev også tykkere end normalt, fordi jeg ville afslutte ordentligt og binde alle trådene sammen. Da jeg skrev ”Dagen er nær” havde jeg også en stor præstationsangst. De tidligere bøger i serien er jo blevet modtaget så godt, så jeg var rædselsslagen for at ødelægge seriens omdømme med en dårlig sidste bog. Lettelsen var virkelig stor, da det netop ikke skete – i Sverige i hvert fald. Så nu håber jeg også, at de danske læsere vil kunne lide den!

Hvad inspirerede dig til at begynde at skrive på Hagforsserien?

Det hele begyndte med, at jeg opfandt min karakter, Magdalena, der ville flytte tilbage til sin hjemby på landet efter et par år i Stockholm. Den tilgang gav mig de muligheder, jeg ville, for at beskrive den del af Sverige, jeg kommer fra, og som længe har været plaget af emigration og arbejdsløshed. Jeg havde selv et slags had-kærligheds-forhold til min egen hjemby, som ikke er Hagfors, men kun ligger 40 km derfra. Byerne er ellers ret ens, så det var også en terapi at skrive om sådan et sted.

Uden at afsløre for meget, hvad er ”Dagen er nær” så for en afslutning på serien? Hvad kan læserne forvente?

Bogen begynder med, at en kvinde er på vej til Hagfors med sin familie for at fejre jul hos sine forældre. Da de ankommer, bliver både hendes mor og far fundet døde i køkkenet, myrdet. Det gamle par har hjemmepleje flere gange om ugen. Samtidig hærger en tyv i skovene.

Som sædvanligt i mine bøger handler det meget om relationer og om mennesker, der er langt nede, eller på kanten af ​​det sociale, samfundsmæssige hierarki. Samtidig kommer vi til at følge Magdalena, Petra og Christer ekstra meget privat. Jeg skrev bogen til dem, der elsker serien, og som bekymrer sig om, hvordan det mon går for vores tre venner.

Du har selv arbejdet som journalist og kommer oprindeligt fra en lille by i Värmland, ligesom din hovedperson Magdalena Hansson. Hvor meget har du identificeret dig med hende og miljøet omkring hende?

Når det kommer til arbejdet, identificerer jeg mig meget med hende. Engang havde jeg endda hendes job på den samme redaktion. Men privat identificerer jeg mig faktisk mere med Petra og Christer. Der er spor af mig selv i alle dem tre, og jeg har brugt mine egne erfaringer i alles historier.

Foto: Anna-Lena Ahlström

I begyndelsen af Hagforsserien arbejdede du ved siden af forfatterjobbet, men nu bruger du kun din tid på at skrive. Hvordan har din skriveproces udviklet sig fra de første bøger til afslutningsbindet, ”Dagen er nær”?

Jeg er mere doven nu, haha. Da jeg skrev, mens jeg arbejdede, fik jeg lavet meget mellem 20.00 og 22.30 om aftenen, efter at børnene var faldet i søvn. Nu til dags begynder jeg at skrive umiddelbart efter morgenmaden og har min bedste skrivetid herfra og indtil frokost. På trods af det, går det meget langsommere. Og børnene går jo heller aldrig i seng nu…

De danske læsere beundrer i høj grad din evne til at skildre relationer og beskrive de psykologiske processer i mennesker uhyggeligt realistisk. Har du nogensinde tænk på at skrive andet end krimier, hvor mord ikke er udgangspunktet?

Sjovt at høre, at danskerne sætter pris på det. Jeg elsker at skrive om forhold og relationer, og jo, selvfølgelig går jeg med tanker om en dag at skrive en roman uden mord og blod. Det kommer nok engang.

Kan du her til sidst løfte lidt af sløret for, hvad du lige nu sidder og skriver på – og hvad læsere kan se frem til?

Jeg er ved at skrive den første bog i en mulig trilogi lige nu. Det er også i krimigenren, men i et nyt miljø og med nye karakterer. Det kommer ikke til at handle om klassisk politiefterforskning, men naturligvis skal der også denne gang opklares en forbrydelse i en lille by. Handlingen bygger i høj grad på nære relationer. Jeg tror og håber, at læserne vil genkende sig selv i det og kunne lide det.

Dagen er nær er syvende og sidste del af Hagforsserien. Sjette bind, Når tiden går i stå, udkom på dansk i januar 2021.

Seneste nyt

Nyhedsbrev
Få besked når vi har noget på hjerte
Vores nyhedsbreve sendes i Mailchimp. Ved tilmelding accepterer du, at vi deler dit navn og din e-mail med Mailchimp. Læs Mailchimps privatlivspolitik