fbpx
Forfatterinterview

Q&A med Valérie Perrin om Tre: “Det var virkelig ungdomsårene, der inspirerede mig”

Ny roman af forfatteren til 'Vand til blomster'. En bevægende historie om kærlighed og tab, håb og sorg, venskab og modgang. Og om tiden, som uundgåeligt forandrer os alle.

Hvad inspirerede dig til at skrive Tre?

Det var virkelig ungdomsårene, der inspirerede mig, det øjeblik, hvor kroppen forvandles, og hvad vi gør med den, når vi er 40 og voksne. Hvad har vi tilbage, fra da vi var teenagere? I begyndelsen var jeg plaget af tvivl, af dette permanente spørgsmål: Hvad vil jeg være i stand til at fortælle nu, som er værdigt til en karakter så stærk som Violette Toussaint? Jeg skrev Tre i absolut tvivl, og så kom min datter. Jeg læste de første sider for hende, og hun sagde til mig, at jeg blev nødt til at fortsætte. Det var hende, der gav mig selvtilliden til at skrive og holde ved.

Hvordan vil du beskrive forholdet mellem de tre venner?

Jeg ville udforske venskab i denne tredje bog. De tre venner er Nina, Adrien og Étienne, som blev venner i femte klasse, i 1986. Det er et solidt, dybt venskab, der er gennemsyret af ungdomsoplevelserne, smertefulde eller vidunderlige, og præget af centrale stadier frem til hovedpersonernes 40-årsfødselsdag. Jeg ønskede at fortælle om disse meget tunge hemmeligheder, som vi alle bærer rundt på inde i os selv. Hvad gør det muligt at finde hinanden igen efter al den tid – og hvorfor?

Hvad synes du er de vigtigste ting i venskaber?

Jeg synes, det er ekstremt svært at tage sig af kærlighed i enhver form. Kærlighed skal vedligeholdes, kærlighed skal bevares og beskyttes, uanset om det er i et parforhold eller i et meget stærkt venskab eller i båndene til børn. Jeg synes, det er meget vigtigt at ringe til hinanden hver dag og fortælle hinanden, at vi elsker hinanden, at vi altid er der. Jeg elsker denne sætning: Der er ingen kærlighed, kun bevis på kærlighed. Du skal bevise denne kærlighed hver dag.

Hvor er du vokset op, og havde du et ønske om at flytte og bo et andet sted (som vores tre venner)?

Jeg voksede op i Gueugnon, mellem fodboldstøvler og -trøjer, der stank af sved, fordi min far var fodboldspiller. I skolen elskede jeg at opdage nye forfattere i fransktimerne, men det var ikke nok for mig at have en normal skolegang. Jeg valgte at stoppe mine studier midt i gymnasiet, jeg lavede endda et falsk cv for at få det til at se ud, som om jeg havde bestået min studentereksamen, og jeg tog til Paris, hvor jeg straks fandt et arbejde. Så ja, jeg ville gerne væk og bo et andet sted.

Hvad synes du er de vigtigste temaer i Tre?

Det er en historie om barndom og tiden, der adskiller venner, efterhånden som den går. Siden min roman Les Oubliés du dimanche er bedsteforældre blevet meget vigtige i mine romaner (bortset fra i Vand til blomster, hvor Violette ikke kender sine rødder). For mig er bedsteforældre meget vigtige i en familie, og jeg fandt det smukt, at denne mand tager sig af en lille pige alene. Og hele spørgsmålet om forladthed, hvorfor Ninas mor afleverer hende på den måde. Desuden er Pierre Beau postbud. Efterhånden som romanen skrider frem, ser vi, hvor vigtig posten er. Den er meget vigtig i bogen, denne post, som Pierre Beau leverer til postkasserne.

Hvordan var det for dig at komme tilbage i 80’erne, mens du skrev?

Jeg ville fortælle om at komme til hovedstaden fra landet i Tre. Jeg ville også fortælle om at miste hinanden og så finde hinanden igen – hvilket fører til situationer, hvor man er glad, og andre, hvor man føler sig meget utilpas.

Seneste nyt

Nyhedsbrev
Få besked når vi har noget på hjerte
Vores nyhedsbreve sendes i Mailchimp. Ved tilmelding accepterer du, at vi deler dit navn og din e-mail med Mailchimp. Læs Mailchimps privatlivspolitik