fbpx
Læseprøve

Læseprøve på Eiliuns stemme af Trine Appel

Sidste bind i trilogien Ildfuglen – om Danmarkshistoriens nok mest berømte kongemord, mordet på Erik Klipping i Finderup Lade i 1286.

Fortiden er kommet til nutiden. Familien Sørensen er blevet hvirvlet ind i opklaringen af kongemordet på Erik Klipping, der skete helt tilbage i år 1286. På Lolland bliver de opsøgt af historiske personer fra middelalderen, men det er svært at skelne ven fra fjende. Ingeborg, en mystisk kvinde, der giftede sig med kongens hærfører, Stig Andersen, i middelalderen, viser sig at være en ildfugl, halvt menneske, halvt fugl med overnaturlige evner. Uden at vide, hvad Mark sætter gang i, kommer han til at åbne porten til underverdenen, og Ildfuglen sættes fri fra en parallelverden under ruinerne af et slot … Mørke kræfter er sluppet ud i Danmark.

Med sin hær af mennesker fra fortiden sætter Ildfuglen ild på familiens hus på Lolland, og familien flytter midlertidigt til Aarhus, hvor onklerne bor. Her medvirker flere af børnene i en teaterforestilling på Moesgaard Museum, der netop omhandler De Fredløse, dem, der blev anklaget for mordet på Erik Klipping. Men under forestillingen angriber Ildfuglen og hendes hær, og flere mennesker bliver dræbt. Med hjælp fra en vølve fra svundne tider får børnene slået Ildfuglen tilbage … for en stund.

Ildfuglen er dog kommet i besiddelse af en magisk ravkæde, og med den har hun fået magten over flere af familien Sørensens fylgjedyr, der ellers har kunnet hjælpe dem i vanskelige situationer. Uden deres sjæledyr må børnene – Vicki, Tanja, Mark, Ivan og lille Dan – finde ud af, hvordan de bekæmper den truende kraft, og prøve at få deres fylgjer tilbage.

Ildfuglen vokser sig større, mens den gamle urkraft Eiliun, fylgjernes beskytter, mister sin kraft … Det er nu, at familien og deres særlige evner skal redde Danmark.

1

Hvis du tør hoppe op på min ryg, vil jeg bære dig over et brusende hav. Jeg er Eiliun, ravnen, der kan vise dig, hvordan det føles at flyve. Men jeg kan også føre dig tilbage i tiden og vise dig en handling, der skete for tusindvis af år siden. En skæbnesvanger dag, der har sat sine spor i et helt bestemt menneske. Jeg er fylgjernes urkraft, én af De Syv. Jeg vogter over Norden og Europa, mens de andre urkræfter passer hvert sit kontinent. Vi kan alle syv skifte form til det dyr, vi ønsker, men min grundskikkelse er ravnens. Iført dens fjerdragt flyver jeg dig sikkert over hav og land.

Solen er på vej ned og farver himlen i rødlige nuancer. Vi flyver over øen i midten og stikker sydpå. Himlens farver kaster et magisk lys over de grønne bakker, vildtvoksende enge og skove, hvor søer ligger uberørt og passer sig selv med insekter og smådyr. Her i det kommende mørke er der intet lys, der kan blinke eller lyse alt op. Du kender det, når du sidder i en flyvemaskine og flyver fra en verdensdel til en anden. Du ser byernes lys. Men her på min flyvetur er vi tilbage i en tid, hvor det kun er ilden, der kan lyse landskabet op, når mørket falder på. Vi flyver ind over det bakkede landskab og ender i det sydfynske øhav. Ved kysten ruller bølgerne mod stranden. Her bor en flok mennesker. Familier, der i generationer har levet her, tæt ved havet, der er gavmildt. De bor i småhytter bygget af ler, træ og siv. Hytterne ligger et stykke inde i landet, hvor træer kan give læ for blæsten. Herinde i hytterne har familierne fundet sammen, mens ildstederne udenfor stadig knitrer.

Det er sommer, og aftenerne er milde. Nætterne er kun mørke få timer af døgnet på denne årstid. Dagen i dag har været god. I træskålene ligger flere stykker rav. Familierne her finder rav og bytter det for tøj, mad og andre ting, de har brug for, hvis de bevæger sig rundt på øen. Rav er Nordens guld, og mange vil bytte. En lille pige med langt blondt hår har fundet de fleste af ravklumperne. Stolt betragter hun de gyldne klumper i skålene. Hun bærer selv en ravkæde om halsen, men kvinden ved hendes side bærer den flotteste kæde af dem alle. I én af de gyldne ravklumper ligger et insekt fra fordums svundne tider. Det er min kæde. Mit gemmested. Den er i kvindens varetægt. Selvom kvinden kun er omkring niogtyve somre, er håret hvidt. Huden er slidt og rynket af det hårde liv. Hun er flokkens klogeste; en slags åndemager, en troldkvinde med særlige kræfter. Du kender hende som Hilda Svanedyb, den vise vølvekvinde. Hun kan tale med naturen og se alle menneskers fylgjer. Flokken ved havet respekterer hende dybt, men pigen ved hendes side er den, der respekterer hende mest. For pigen skal en dag overtage pladsen som flokkens klogeste, der er i kontakt med naturen og dyrenes ånder. Hilda har mærket, at pigen besidder evnerne og er klar til at høre om den gamle spådom. Med en stav støttende mod jorden fortæller hun pigen om spådommen: En kæmpe fugl, halvt menneske, halvt dyr vil med flammende vinger hævne sig på menneskene. Ingen ved hvornår, ingen ved hvorfor. Den lille pige er nysgerrig og vil vide alt: Hvad er det for en fugl, hvordan kan den bære ild?

„En dag vil der dukke et menneske op,“ fortsætter Hilda. „Et menneske med usædvanlige evner slår sin fylgje ihjel og smelter sammen med den. Mennesket vil få kraftfulde evner af denne handling, men det udløser en forbandelse, der kan vare evigt …“

Pigen forstår ikke, hvordan nogen kan slå sin egen fylgje ihjel. En fylgje, der er ens sjæleven og beskytter. Hun har endnu ikke fået sin og glæder sig til at se, hvilken en hun får.

„Hvis jeg møder denne ildfugl, hvordan bekæmper jeg den så?“ spørger pigen med bævrende stemme. „Og hvad med Eiliun? Kan urkraften ikke hjælpe?“

„Kun et barn kan bekæmpe Ildfuglen. Min kæreste datter, måske er det dig?“

Selvom de begge besidder evner, der er mere udviklede end de flestes, har de ikke forudset bådene, der kommer fra nord. Bådene glider lydløst gennem vandet, og en flok mænd sniger sig fra bådene, over sandet og mod hytterne. Indenfor er flokken gået til ro, mørket dæmper alle handlinger. Angrebet kommer uventet, hurtigt og voldsomt. Flokken bliver hevet ud fra deres soveskind og slået ihjel. Hilda bruger sine kræfter og får nedlagt flere af de brutale mænd. En hvid svane kæmper bravt ved hendes side, men i kampens hede får en af mændene spiddet Hildas ene øje. Hun kæmper videre, men kan ikke forsvare alle, ikke engang sin egen datter. Mændenes sejrshyl fylder luften. De fik det, de kom efter: guldet fra Norden. Inden de forsvinder med deres bytte, sætter de ild til hytterne og trækker de yngste af pigerne med sig. De efterlader den blodige flok på jorden omkring de brændende hytter. Kun Hilda overlever, men mere død end levende. Med sit ene øje ser hun mændene forlade stranden med sin eneste datter.

De lange træbåde sejler østover. De kender vejen og kan navigere i mørket. De vil stoppe på den næste ø, overnatte og fortsætte videre dagen efter til en større boplads langt østpå. Det, som du kender som Nykøbing Falster. Her bor en stærk høvding, der vil betale godt for både Nordens guld og helt unge piger. Trælle er der altid brug for.

Pigen ligger bundet i en af de vippende både. Skræmt og ude af stand til at forsvare sig. Angst for, hvad der vil ske. I mørket ser hun pludselig et grønligt lys. En fiskehejre lander ved siden af hende. De grønne gnister danser omkring dens krop, og lyset giver hende håb. Hun har endelig fået sit fylgjedyr.

Livet bliver hårdt for hende. Ved bostedet østpå vokser hun op som træl for den øverste høvding. I et samfund med helt andre ånder og guder, end hun er vant til. Menneskene dér regner hende ikke for noget. I årene, der går, udvikler og styrker hun i al hemmelighed sine evner, og senere vil en af hendes handlinger udløse en ofring til guderne. En ofring, som ændrer hendes liv og vores fremtid. For ofringen giver hende kræfterne til at blive en ildfugl …

Jeg er nødt til at flyve dig gennem tiderne, tilbage til Aarhus i nutiden. En stemme har kaldt på mig, siden jeg forlod Moesgaards skove. En stemme, som jeg kender og ikke har hørt i mange år. Vi flyver gennem tidens lag, over Fyn, tilbage til fastlandet og ind over Aarhus Bugt. Ved Risskov lander jeg og sætter dig ned foran en arkitekttegnet villa. Her må jeg forlade dig for at finde ud af, hvor den tidligere konge Erik Klipping befinder sig. Det er ham, der kalder på mig.

Den oldgamle spådom er gået i opfyldelse, og Ildfuglen hævner sig på menneskene. I villaen i Risskov sidder familien Sørensen i dette øjeblik og ser nyheder. Efter det voldsomme angreb under showet på Moesgaard Museum kan ingen i landet tænke på andet.

Nu er det op til familien at finde ud af, hvordan de får stoppet Ildfuglen.

Seneste nyt

Nyhedsbrev
Få besked når vi har noget på hjerte
Vores nyhedsbreve sendes i Mailchimp. Ved tilmelding accepterer du, at vi deler dit navn og din e-mail med Mailchimp. Læs Mailchimps privatlivspolitik