fbpx
Forfatterinterview, Oplev

Interview med Jojo Moyes: “Idéen til I dine sko kom faktisk fra en novelle, jeg skrev for mere end et årti siden”

Foto: Claudia Janke

På få år blev Jojo Moyes en af verdens mest populære forfattere med sine livsbekræftende og tankevækkende historier. Hendes bøger er nu oversat til 46 sprog og har solgt godt 40 millioner eksemplarer på verdensplan.

Hvad inspirerede dig til at skrive I dine sko?

Idéen til I dine sko kom faktisk fra en novelle, jeg skrev for mere end et årti siden, om en kvinde, som fik fat i den forkerte træningstaske. Jeg genlæste den og fandt ud af, at jeg undrede mig over, hvad der skete med den anden kvinde – hende, der ejede træningstasken. Jeg ønskede at skrive noget lettere denne gang, og pludselig kunne jeg se dette som en historie om to kvinder …

Dr. Kovitz beskriver styrke som: “Styrke – ægte styrke – er ikke nødvendigvis at gøre, hvad du bliver bedt om. Styrke er at dukke op hver dag til en situation, der er utålelig, endda uudholdelig, bare for at støtte de mennesker, du elsker. Styrke er at være i dette forfærdelige rum time efter time, selvom hver eneste celle i din krop fortæller dig, at det er for meget for dig at overkomme.” Hvad er styrke for dig?

Jeg tror, at jeg forbinder styrke med ukuelighed. Evnen til at blive ved med at rejse sig efter hvert tilbageslag. Vi har alle haft nogle hårde år, og jeg tror, at det er nu, at vi er ved at finde ud af, hvor stærke vi er, hvor meget vi kan overkomme. Men ja, nogle gange er det bare et spørgsmål om at stå op hver dag og blive konfronteret med en svær situation.

Hvordan vil du beskrive venskabet mellem kvinderne i romanen?

Jeg tror, at det starter som et forsøg – Nisha og Sam er to kvinder, der ikke har noget tilfælles og al mulig grund til ikke at kunne lide hinanden. Men jeg tror, at de finder deres menneskelighed og ser hinandens sårbarhed. For det meste tror jeg, at deres venskab kommer fra hinandens generøsitet; de hjælper hinanden i nød, selvom de sagtens kunne vende ryggen til. Jeg tror, at de vil være venner for livet.

Alpha har startet et nyt koncept, hvor de spørger deres forfattere om, hvordan de finder tid til at læse mere i deres hverdag. De ville elske at vide, hvordan du finder tiden.

Jeg kæmper! Jeg plejede at læse mere om aftenen, men nu falder jeg i søvn. Så jeg er blevet en stor fan af lydbøger. Jeg går meget med mine hunde og kører meget i øjeblikket, så jeg lytter til lydbøger, og på den måde kan jeg næsten føle, at jeg hænger ved.

Klik her, for at få en gratis læseprøve på I dine sko.

Seneste nyt

Nyhedsbrev
Få besked når vi har noget på hjerte
Vores nyhedsbreve sendes i Mailchimp. Ved tilmelding accepterer du, at vi deler dit navn og din e-mail med Mailchimp. Læs Mailchimps privatlivspolitik