fbpx
Forfatterinterview

At balancere med Janteloven: Q&A med Mette Boye Kirkeby

Mette Boye Kirkeby skildrer den præmidaldrende kvindes desperate præstationsræs og jagt på selvoptimering i sin debutroman.

Hvad inspirerede dig til at skrive romanen Forspil til Herning?

Kombinationen af tid, fordybelse, corona og udlandseventyr gav mig et rygstød til at skrive fiktion. I februar 2020 tog jeg orlov fra mit underviserjob og flyttede i marts til Schweiz med min familie parallelt med pandemiens start. At skrive har for mig været en måde at håndtere, ”overleve” og finde mening i en ny og ukendt situation og verden på.

Hvad er dit ærinde med romanen?

Det er at give et bud på, hvad og hvor meget arbejdslivet betyder i de fleste danskeres hverdag, bevidsthed og identitet. Hvad giver mening at foretage sig? Hvordan ser det enkle liv og de nære værdier egentlig ud? Det er også en opfordring til at være sig selv og turde have en skæv og modig indstilling til livet og til hverdagen uden at underkaste sig andres forventninger. At skrive er for mig nyt og sårbart, og det har krævet meget mod at kaste mig ud i det projekt.

Hvordan vil du karakterisere hovedpersonen?

Maibritt er en akademiker fra landet, der forsøger at balancere Jantelovens ideal om hverken at være for meget eller for lidt. Hun kompenserer for sin usikkerhed og manglende undervisningserfaring med arbejdsomhed og dumdristig adfærd, som både er komisk og magtfuldkommen. Hendes impulsive facon og behovet for at hævde og sågar hævne sig som underviser er dog svært for hende at forene med en professionel underviserrolle. Hun har noget på hjerte, men kommer til at overskride egne og andres grænser, uanset om hun befinder sig i Netto eller i et undervisningslokale. Hendes manglende situationsfornemmelse både udstiller og udfolder hende som en kvinde, der er distræt og ambitiøs, begærlig og skamfuld, komisk og menneskelig.

Trækker du på egne erfaringer?

Som underviser gennem mange år kender jeg den branche relativt godt. At tage fat i en velkendt verden var nødvendigt og meningsfuldt for min skriveproces, men miljøet og karaktererne i romanen er selvopfundne og fiktive. Ligesom Maibritt er jeg selv en akademiker fra landet. Selviscenesættelsen, der har det med at kollidere med dømmekraften, er også noget, jeg nemt kan identificere mig med.

Hvad tænker du om hævn?

I arbejdslivet har jeg oplevet hævn i form af en personlig forfængelighed og modviljen til ikke at tabe ansigt over for sine kolleger. Hævn kan nære trangen til retfærdighed. Omvendt kan bitterheden være ret tids- og energikrævende, og derfor kan tilgivelse vise sig at være en gave for alle parter.

Find en læseprøve her.

"Den her bog er skrevet med så meget humor."
mullesbogblog
"Rig på nuancer og dybde."
shelflove 20
"En af mine bedste læseoplevelser."
bogenpaabordet
"Velskrevet og unik."
hverdagsbog
"Jeg er vild med, at Mette Boye Kirkeby er så gennemført i sin fremstilling og tør træffe nogle utraditionelle valg med layoutet."
barelaese
"Fantastisk bog med masser af humor ... Minder lidt om 'Meter i sekundet'. Virkelig læseværdig bog."
Anmeldelse fra Saxo Streaming

Seneste nyt

Nyhedsbrev
Få besked når vi har noget på hjerte
Vores nyhedsbreve sendes i Mailchimp. Ved tilmelding accepterer du, at vi deler dit navn og din e-mail med Mailchimp. Læs Mailchimps privatlivspolitik