fbpx
Forfatterinterview

Q&A med Ulf Kvensler: “Forskellen på at gå i almindelige fjelde og i Sarek var større, end jeg troede.”

Fra manusforfatter til romanforfatter. SAREK er Ulf Kvenslers debut. Vi har talt med ham om forskellen på skrive manuskripter og romaner, og hvor han har fundet inspirationen til bogen fra. Læs med her 👇

Hvad inspirerede dig til at skrive Sarek?

Jeg har vandret med gode venner næsten hvert år i 25 år. For et stykke tid siden fik jeg den her idé: Hvordan ville det være at tage en, man slet ikke kender, med på en vandretur, en, man ikke kommer godt ud af det med? Eftersom man ​​er så tæt på hinanden 24 timer i døgnet, ville det være meget svært. Men jeg indså også, at hvis man skruede lidt op for denne persons egenskaber, kunne det blive ubehageligt eller direkte farligt. Jeg følte, at det var et godt grundlag for en historie.

Du er vant til at skrive manuskripter – hvordan adskiller det sig fra at skrive en roman?

Den største forskel er, at når man skriver til tv, er der en meget klar form. En timelang episode bør være omkring tres sider i manuskriptsoftware, opdelt i fire akter og med en cliffhanger i slutningen af ​​hver akt. Men hvor lang skal en roman være? Alt fra 200 til 800 sider – eller 1100 sider, hvis du hedder Karl Ove Knausgård. Jeg tror, at den klare form føles som en spændetrøje for en, der er vant til at skrive bøger, men for mig føles friheden lidt svimlende.

Hvordan har du researchet til romanen?

Jeg har som sagt vandret meget gennem årene, men aldrig i Sarek. Så i 2019 tog jeg og to venner en researchtur dertil. Min plan var, at vi skulle gå den samme vej, som de går i bogen, men det viste sig at være alt for optimistisk. Forskellen på at gå i almindelige fjelde og i Sarek, hvor der blandt andet er stier og broer over vandløb, var større, end jeg troede. Vi gik ind som 50-årige og kom ud igen et par dage senere som 70-årige.

Kan du give en karakteristik af de fire hovedkarakterer?

Anna er 30 år, advokat, atletisk og dreven. Hun har længe gerne villet til Sarek, men har ikke kunnet få sin kæreste, Henrik, og veninden Milena med. Henrik er 37 år, forlovet med Anna og lektor ved Uppsala Universitet. Han blev kendt som et akademisk vidunderbarn, da han var 25 år, og blev spået til at blive professor, før han fyldte 30 år. Men hans karriere er gået i stå. Milena er jævnaldrende med Anna og lærte hende at kende på jurastudiet i Uppsala. Hun er mere tilbagetrukket end Anna og har aldrig været i et fast forhold før nu, hvor hun har mødt Jacob gennem en datingside. Jacob er 37 år (siger han) og arbejder som konsulent i den prestigefyldte virksomhed BCG (siger han). Han er pæn, atletisk og charmerende. Anna genkender ham, første gang hun ser ham, men husker ikke hvorfra, og snart opdager hun og Henrik detaljer i det, han fortæller om sig selv, som ikke kan være sande.

Hvad er dit eget forhold til naturen?

Naturen er en kilde til harmoni og balance for mig. Jeg har altid været tæt på en skov, hvor jeg end har boet. Jeg føler mig hjemme der. Jeg har det mere ambivalent med havet. Jeg er fascineret af det, men også skræmt af dets uendelighed.

Har du et tip til, hvordan man finder tid til at læse i hverdagen?

Jeg læser selv hver aften, inden jeg skal sove. Jeg er altid i gang med en digital bog parallelt med en fysisk, så jeg for eksempel kan læse på min app i metroen.

 

Seneste nyt

Nyhedsbrev
Få besked når vi har noget på hjerte
Vores nyhedsbreve sendes i Mailchimp. Ved tilmelding accepterer du, at vi deler dit navn og din e-mail med Mailchimp. Læs Mailchimps privatlivspolitik