fbpx

Ann-Helén Laestadius

Ann-Helén Laestadius (f. 1971)  er fra Kiruna i Nordsverige, af samisk og tornedalsk afstamning, to af de nationale minoriteter i Sverige. I hendes debutroman, Bytte, der er solgt til 20 lande tager hun afset i den samiske kultur og sætter fokus på den kløft der eksisterer mellem den samiske virkelighed og det svenske majoritetssamfund.

I et interview til Aftonbladet siger hun bl.a.:

“Så længe jeg var barn og hjemme var jeg tryg i alt det samiske, så startede skolen, og det var næsten chokerende at indse, at der var disse strømninger og meninger, at se, at andre samiske børn blev kaldt lappedjævle, blev drillet og mobbet. Det var en hård opdagelse at indse, at jeg tilhørte noget, der var så upopulært.”

– Engang mødte jeg en ældre same kvinde, som var så sur. Hun sagde: “Man skal ikke blotte konflikterne. Vi har det allerede svært som det er, vi er så angrebet udefra, man skal ikke give slip på det, vi kæmper med indeni.”

– Jeg forstod hendes pointe, men jeg tror også, at tingene aldrig kan udvikle sig, hvis vi ikke taler om dem, så vil unge samer blive ved med at have det dårligt og kæmpe i deres ensomhed.”

Bøger af Ann-Helén Laestadius:

Nyhedsbrev
Få besked når vi har noget på hjerte
Vores nyhedsbreve sendes i Mailchimp. Ved tilmelding accepterer du, at vi deler dit navn og din e-mail med Mailchimp. Læs Mailchimps privatlivspolitik